מסע בזמן – בעקבות ההיסטוריה של עולם האיפור והטיפוח

אליהו יעקב

אליהו יעקב

לאחר ניסיון רב, בעולם השיווק והמכירות, הבנתי כי שוק מוצרי הטיפוח והיופי מוצף באלפי תכשירים ומכשירים המפותחים ע"י עשרות חברות שונות.
מסע בזמן

מה היו גווני צבעי איפור שלטו בתקופה הקדומה? כיצד נראו כלי האיפור הקדומים? וכיצד נהגו להתאפר בישראל בתקופת בית שני? מבט לאחור אל ההיסטוריה הקדומה של עולם הטיפוח.

ניתן לטעות ולחשוב כי ההשקעה המרובה באיפור טיפוח וטיפול עור הפנים שייכת אל תקופתנו המודרנית, אך לא כך הדבר. עולם טיפוח אישי של האישה נמצא בעולמנו זמן רב החל מימי קדם רחוקים. ממצאים ארכיאולוגים מלמדים אותנו לא מעט עובדות על ימיו הראשונים של תחום האיפור.

למשל: הידעת כי המצרים הקדמונים השתמשו בחומרי הגלם נחושת, עפרה, הכחל והפוך בכדי לייצר את ליין הקוסמטיקה הראשון בעולם? לאורך השנים מתגלים עוד ועוד כלי איפור קדומים באמצעות חפירות ארכיאולוגיות אשר משלימים עבורנו עוד חלקים בידע אודות ההיסטוריה של מאחורי האיפור.

אז איך בעצם הכל התחיל?

תחילתו של מנהג האיפור החל למעשה כחלק ממאגיה ופולחן. אנשי התקופה הקדמונים נהגו לעטר את פניהם  של פסלי האלילים שלהם באמצעות מריחת משחות צבע בכדי להכניס בהם חיים באמצעות הצבעים. יש מי שככל הנראה ירימו גבה, אך דווקא בתקופה ההיסטורית והקדומה איפור היה נהוג ומקובל בקרב נשים וגברים כאחד.
לאורך הזמן ככל הנראה הבינו כי מנהג האיפור יכול להועיל גם להם כבני אדם והחלו בניקוי עור הפנים ולאפר את פניהם של עצמם למטרת טיפוח, נראות ואסתטיקה. באמצעות ממצאים ארכיאולוגים  אשר התגלו בתוך  בקברים מצריים עתיקים חושפים בפנינו את הרגלי ושיטות האיפור הטיפוח בימי קדם. למשל ניתן ללמוד כי אחד מהרגלי האיפור אשר היו פופולאריים על  הבבלים והמצרים, היה לצבוע את פניהם בצבע אדום כהה שהכינו באמצעות ערבוב אוכרה אדומה בשמן צמחי או לחלופין שומן בעלי חיים. על השומרונים ניתן ללמוד כי גם הם השתמשו באוכרה כאיפור אך באוכרה צהובה. בניגוד למה שניתן לחשוב, שיטות האיפור הקדומות ניסו לתת מענה לטיפול עור הפנים, כמו בימינו אנו. גם בתקופות היסטוריות תכשירי טיפוח אישי היו מורכבים ממשחות, אבקות, שמנים ובשמים שנוצרו מחומרים טבעיים. לאור מחירם הגבוה של התכשירים נהגו לייצר אותם בכמויות קטנות מאחר ולא כל אחת יכלה לרכוש אותם לעצמה. עובדה מעניינת נוספת שכדאי לדעת היא שחלק מתכשירי הניקוי בעור הפנים  שימשו דאז גם לצרכים רפואיים, כמו לדוגמא איפור עיניים אשר מטרתו הייתה להרחיק מהאזור זבובים שאר מגע איתם גרם לדלקות עיניים. עם התפתחות “תעשיית האיפור” הקדומה, החלו לפתח ולייצר את הפריטים בעלי נוכחות חובה בכל תיק של אישה: כלי האיפור. באמצעות ממצאים ארכיאולוגים ניתן ללמוד כי החלו לייצר כלי איפור מזערים ייחודיים כדוגמת כלי כחל אשר מאוד מזוהים עם התקופה, כלי חרס קטנים לאחסון האיפור, מקל כחל “מקלון” אותו נהגו לייצר מחומרי גלם כגון זכוכית, ברונזה או עצם. לא רק במצריים ובבבל נהגו להשתמש בתכשירים לניקוי בעור הפנים, מנהג האיפור היה נפוץ גם ברומא ויוון הקדומות, במדינות אלו נשים נהגו להתאפר כאשר הן מדגישות את השפתיים והלחיים בצבע אדום אותו נהגו לייצר באמצעות אצות ותמצית צמחים.

ואיך נהגו להתאפר בארץ ישראל הקדומה אתם שואלים?

ממצאים מתקופת בית שני מגלים כי גם בישראל השימוש בתכשירים לטיפול עור הפנים היה נפוץ, והאיפור באמצעות כלי כחל היה נפוץ ופופולארי , עוד ניתן ללמוד אודות שיטות האיפור בישראל כי היו כלי איפור אשר הורכבו ממספר שפופרות זכוכית אחת אל השנייה ולצורך אחסון תכשירי הטיפוח נהגו להשתמש בקופסאות גליליות עשויות מחרס. חקר עולמו של הטיפוח לדורותיו, מלמד כי הרגלי הטיפוח נמצאים בעולמנו זמן רב, אך ההבדלים בין שיטות הטיפוח אינם גדלי פערים אך הפיתוח ממשיך להשתכלל עם הזמן ומגוון התכשירים רק הולך וגדל.

רוצים לדעת עוד פרטים לגבי טיפוח אישי של עור הפנים? מוזמנים ליצור קשר בניד: 050-8287555

מוזמנים להגיב ולשתף

ספר לעולם מה תחום העיסוק שלך

ברשת האינטרנט קיימים אלפי אתרי אינטרנט וסביר להניח שיותר ממחצית מהם הם מתחרים ישירים שלך. האתרים המובילים ביותר הם למעשה האתרים אשר מציגים את פועלו של העסק באופן ייחודי ובולט. אנחנו מתמחים בבחירת העיצוב, הצבע ובחירת המילים הנכונות והמתאימות שייצגו את האתר של העסק שלך באופן שיבליט אותך מול הקולגות. 

מוזמנים ליצרו קשר

מאמרים אחרונים

תעשו לנו LIKE זה בחינם...

יש לך אתר אינטרנט ולא מצליח לקדם אותו ברשת האינטרנט?